معرفی نسل های مختلف اینترنت تلفن همراه از جمله 3G، 4G و 5G
با عرضه تلفن های هوشمند، سیستم های ارتباطی و کاری با تغییرات چشمگیری مواجه شد. این تغییرات ضرورت نیاز به استفاده از اینترنت را افزایش داد. اما در بسیاری از کشورهای شبکه اینترنت همگانی وجود ندارد. به همین دلیل شرکت های مخابراتی اقدام به عرضه نسل های مختلف اینترنت تلفن همراه نموند. اولین نسل از این نوع اینترنت با نام 1G در اواخر دهه هفتاد میلادی و در منطقه اسکاندیناوی ظهور کرد. با پیشرفت تلفن های هوشمند این نسل قابلیت و کارایی خود را از دست داد و نسل های دیگر اینترنت تلفن همراه یکی پس از دیگری بوجود آمدند. و به ترتیب نسل های 2G، 3G، 4G و 5G در اختیار کاربران قرار گرفت. هر یک از این نسل های اینترنت قابلیت های مختلفی دارند. برای معرفی نسل های مختلف اینترنت تلفن همراه از جمله 3G، 4G و 5G در این مقاله با ما همراه باشید.
آشنایی با نسل سوم اینترنت تلفن همراه یا 3G
به مرور زمان کاربران از اینترنت انتظارات بیشتری داشتند. اغلب کاربران تمایل داشتند که بتواند پیامک های چندرسانه ای را ارسال و دریافت کنند. بعلاوه، بسیاری از سازمانها برای انجام ویدیو کنفرانس های خود به اینترنتی با سرعت و قابلیت های پیشتر نیاز داشت. در ان دوران بازی های جدید عرضه شده بودند که کاربران با استفاده از نسل دو قادر به انجام و اجرای این نوع بازی ها نبودند. بنابراین نسل سوم اینترنت یا همان 3G با هدف پشتیبانی از ارسال پیام های چندرسانه ای معرفی و در اختیار کاربران قرار گرفت.
در مورد اینترنت 3Gدر کشورهای مختلف استانداردها و معیارهای مختلفی وجود داشت. اما عمده ترین و کارآمدترین آنها، استاندارد UMTS بود که در سال 2001 توسط سازمان 3GPP معرفی شده بود. در اینترنت نسل سوم، سرعت دریافت 42 مگابایت بر ثانیه در اختیار کاربران قرار گرفته بود. علاوه بر این، امنیت این نسل در مقایسه با دو نسل قبلی بسیار بالاتر بود. ژاپن اولین کشوری بود که به صورت گسترده و با اهداف تجاری از اینترنت 3G استفاده کرد.
مزایای استفاده از اینترنت 3G
در اواخر دهه هشتاد، کاربران ایرانی اتصال به اینترنت را با نسل سوم اینترنت همراه تجربه کردند
با توجه به اینکه سرعت اینترنت 3G در مقایسه با نسل های قبل بالاتر بود، در نتیجه باید زیرساخت ها و بسترهای لازم برای اجرای آن در کشور ما فراهم می شد. به همین دلیل از سال 1389 امکان استفاده از اینترنت همراه نسل سوم برای کاربران در ایران فراهم شد. بعد از این نسل، دو نسل دیگر به نام های 3.5 و 3.75G نیز این این نوع اینترنت مشتق شدند. سرعت این نسل های بیشتر از نسل سوم و به ترتیب برابر با 72 و 84 مگابایت بر ثانیه بود. این دو فناوری در تلفن های هوشمند با علامت های H و +H نشان داده می شدند.
معرفی اینترنت همراه نسل چهارم یا 4G
اهداف مختلفی برای معرفی و عرضه این نسل از اینترنت همراه وجود داشت. عمده ترین دلایلی که سبب ظهور اینترنت 4G شد، عبارتند از: افزایش ظریف و سرعت اینترنت، قابلیت پوشش تمام مناطق دارای آنتن دهی تلفن همراه، و کاهش هزینه های اجرایی. استانداردی که برای اینترنت نسل چهارم معرفی شد LTE نام دارد که این استاندارد نیز مجددا توسط 3GPP ارائه شده است. با استفاده از اینترنت همراه 4G، سرعت اتصال به اینترنت در حال حرکت برابر با 100 مگابایت در ثانیه و در حالت سکون 1 گیگابایت بر ثانیه است. سرعت نسل چهارم در مقایسه با نسل های قبلی افزایش بسیار چشمگیری داشته است.
در ایران، اولین اپراتوری که خدمات LTE را برای کاربران خود عرضه کرد، ایرانسل بود. مشترکین ایرانسل از سال 1393 می توانستند از نسل چهارم برای برقرای ارتباطات اینترنتی خود استفاده کنند. اما امروز سایر اپراتورهای تلفن همراه در ایران، امکان استفاده از اینترنت 4G را برای کاربران خود فراهم کرده اند. پیش از آنکه نسل پنجم اینترنت همراه در اختیار کاربران قرار بگیرد، اینترنت 4.5G در دسترس کاربران قرار گرفت. با استفاده از این نسل کاربران سرعت اتصالی سه برابر بیشتر از نسل چهارم را تجربه می کردند.
اینترنت نسل پنجم تلفن های همراه یا 5G
نسل جدید از اینترنت های همراه 5G است. در سال های آینده استفاده از این نوع اینترنت افزایش چشمگیری خواهد داشت. هدف این نسل اینترنت، دستیابی به سرعت انتقالی بیش از 20 گیگابایت بر ثانیه عنوان شده است. علاوه بر این، ارائه دهندگان انواع سرویس ها و خدمات اینترنتی در نسل 5G تمرکز اصلی خود را بر کاهش توان مصرفی ناشی از استفاده از اینترنت در ساعات کم مصرف، و ارتقای کیفیت پشتیبانی از ارتباطات ماشینی بدون نیاز به انسان (اینترنت اشیاء) قرار داده اند. در نسل پنجم از اینترنت های همراه یا همان 5G هزینه، میزان مصرف باتری و همچنین تاخیر در اتصالات اینترنتی به مراتب از نسل چهارم کمتر خواهد بود.
شرکت های مانند اینتل، ورزیون، کمپان های کواکوم و AT&T آزمایشات متعددی بر روی اینترنت نسل پنجم انجام داده اند. آزمایشات آنها زمینه ساز تعیین بستر اصلی ارائه دهنده این نسل از اینترنت های همراه است. یکی از ویژگی هایی که به اینترنت 5G نسبت داده می شود استفاده از موج انتقال به صورت میلیمتری است. همین امر سبب افزایش چشمگیری در سرعت انتقال این نسل از این خواهد شد.